Homepage
Nederlands

Drastische aanpak van 'ganzenoverlast' is vaak onnodig

Coevorden- Veel gemeenten in Nederland zijn bijzonder onachtzaam in het beheren van ganzenpopulaties. Parken worden zo ingericht dat ganzen zich er graag vestigen, met vijvers en kort gras. Ze mogen er naar hartenlust broeden en de populatie krijgt alle kans om te groeien. Ganzen, we zouden nog wat van ze kunnen leren!
Partij voor de Dieren-lijsttreksters & doen verslag van hun bezoek aan Martin Hof, ganzendeskundige uit Coevorden.
Er zijn mensen die dat bijzonder leuk vinden. Ze gaan de dieren voeren. En dat vinden de ganzen weer leuk. Ze hobbelen enthousiast op iedere voorbijganger af met een plastic tasje in hun hand. Zit daar misschien brood in? Op dat moment kan het echter mis gaan. Soms hebben mensen namelijk geen brood bij zich; ze wandelen gewoon een keertje door het park en worden zomaar achterna gezeten door ganzen!
Of iemand krijgt knuffelneigingen en nadert de ganzen te dicht. Dat snappen ganzen niet. Uit angst gaan ze blazen. Gevolg: mensen beschuldigen de ganzen van 'agressief' gedrag. Wat niet anders is dan een grote communicatiestoornis wordt afgedaan als agressie. En die ganzenpopulatie is eigenlijk ook wel erg groot! Wat eerst als vertederend gezien werd, is plotseling overlast. De gemeente moet de ganzen weghalen of doden. Vaak schakelen gemeenten zogenaamde gespecialiseerde verdelgingsbedrijven in. Die gaan rucksichtslos te werk. Ze halen de hele groep weg en dan is het maar gissen wat er met de dieren gebeurt, of ze 'dunnen de groep ganzen uit', alsof het een boom is. Dat is dramatisch.
Ganzen die van elkaar gescheiden worden, treuren intens en hun leven lang. Het zijn monogame dieren en blijven hun hele leven -dat wel 40 jaar kan duren-, trouw aan hun partner. Ook wanneer de leider uit een groep wordt gehaald, ontstaat er enorm veel commotie en onrust onder de achtergelaten dieren. Wat het voor wilde ganzen betekent wanneer jagers op goed geluk soortgenoten doodschieten, is alleen te vergelijken met een nachtmerrie. Martin Hof van 'Hofganzen' is gespecialiseerd in ganzen en in diervriendelijke oplossingen rondom ganzenpopulaties in steden en dorpen. 'Hofganzen' richt zich op het voorkomen van de problemen die nu te vaak pas achteraf en verkeerd worden opgelost.
Martin Hof
Aan de hand van een rondleiding bij de ganzenpopulatie in het park Coevorden, die al jaren onder de zorg van Martin valt, werd duidelijk dat ganzen bijzondere dieren zijn. Familiebanden en vriendschappen en ook antipathie?n leven onder ganzen minstens zo sterk als onder mensen. De oude moedergans die weduwe werd, krijgt levenslang steun van haar twee volwassen zonen. De weduwnaar van de overleden groepsoudste wordt met de nodige egards behandeld. Van de onderlinge trouw kunnen wij mensen nog wat leren! Martin maakt zich grote zorgen over de manier waarop in veel gemeenten wordt omgesprongen met zogenaamde 'overlast' van ganzenpopulaties. Het is niet alleen hardvochtig, het is vaak ook nog heel duur.
Hij kan gemeenten een bijzonder goed en vaak goedkoper alternatief bieden. Hij doet aan nestbeheer. Hij doet dat voornamelijk door de eieren in een vroeg stadium in maisolie onder te dompelen. Het kuiken komt dan niet tot ontwikkeling. Dit is een veel betere oplossing dan het doden van dieren.
Als het echt niet anders kan, dan bemiddelt Martin bij het herplaatsen van ganzenpaartjes, maar niet nadat hij goed onderzocht heeft hoe de verhoudingen binnen een populatie liggen. Dankzij zijn uitgebreide landelijke netwerk is Martin in staat deze dieren een nieuw onderkomen te bieden bij mensen die garant staan voor een goede toekomst voor de dieren. Voor de Partij voor de Dieren is het duidelijk. Het willekeurig doden of wegvangen van ganzen rukt families uit elkaar en zorgt voor langdurig treurende partners. Daardoor wordt veel en onnodig dierenleed veroorzaakt.
Daarnaast geeft het wegvangen van groepen ganzen geen oplossing op langere termijn, omdat de leeggekomen locaties vaak weer worden bevolkt met nieuwe groepen ganzen. Het is onnodig om ganzen in steden die overlast veroorzaken te doden of en masse weg te vangen. Er zijn diervriendelijke oplossingen en die zouden dan ook altijd moeten worden toegepast. Voor de provincie ligt hier de heldere taak de gemeenten in het vinden van diervriendelijke oplossingen te stimuleren. Gelukkig zijn er al legio gemeenten die dit inzicht al hebben, zoals Groningen, Emmen en Borger-Odoorn. Wie meer informatie wil over ganzen en Hofganzen, kan terecht op de website van Triezin (voorheen Martin Hof www.hofganzen.nl).
Lees op het weblog meer over ganzen(overlast).

logoEr is in de wereld meer verborgen dierenleed dan de laatste minuut van een dierenleven bij de slacht. Een dier lijdt ook aan verveling in een dichte stal.

Wanneer u Stichting Animal Freedom wilt steunen, leest u hier hoe u dat kunt doen.

Stichting Animal Freedom.
Auteur .

Onze hoofdartikelen in boek, in een overzicht of op een aparte mobielvriendelijke site.

Naar onze reactie op de actualiteit op Facebook.

Privacy verklaring.

pijl omhoog