Homepage
Nederlands

EU subsidieert overbevissing in wateren van Mauritanië

in de Volkskrant 16 oktober 2004.
Europese belastingbetalers subsidiëren Europese vissers om voor de kust van West-Afrika te vissen in wateren die ernstig zijn overbevist. Van de Europese belofte om uitsluitend duurzaam te vissen, komt hierdoor niets terecht. Dat zeggen wetenschappers die toezien op het naleven van het Europese visserijverdrag met Mauritanië. Mauritanië ontvangt jaarlijks ruim 70 miljoen euro van de EU in ruil voor toelating van Europese schepen op haar visgronden. Vooral de visserij op octopus, grotendeels door Spaanse en Portugese schepen, is een probleem. De wetenschappelijke commissie die deze vangsten controleert, adviseert deze met 30 tot 40 procent te beperken. Wanneer dat niet gebeurt, dreigt volgens de biologen de octopusstand voor Mauritanië in elkaar te storten. Dat is al eerder gebeurd voor de kust van Marokko.

Pogingen om de Europese Commissie te houden aan de afspraken over duurzaam vissen zijn tot nu toe mislukt, zegt Béatrice Gorez van de Coalition for Fair Fisheries Agreements (CFFA), een in Brussel gevestigde belangenorganisatie. Gorez: 'Er wordt grote druk uitgeoefend op de Commissie om de overeenkomst met Mauritanië te handhaven. Maar deze visserij is een uitkomst voor vissers van de Canarische Eilanden, waar de zee al leeg is. De Spaanse lobby is dus heel sterk'. Vooral Nederland en Duitsland dringen in de EU aan op wetenschappelijk toezicht op de Europese visserij bij Afrika. Volgens de Nederlandse vertegenwoordiger in de wetenschappelijke commissie, visserijbioloog Ad Corten, staat inmiddels vast dat door de Europese jacht op octopus de Mauritaanse wateren worden leeggevist.

De EU maakt formeel veel werk van duurzame visserij in gebieden waar volgens bilaterale overeenkomsten vis mag worden gevangen. Met veertien West-Afrikaanse landen zijn zulke overeenkomsten gesloten. Op de duurzaamheidsconferentie in Johannesburg twee jaar geleden was Europa de motor achter de afspraak om wereldwijd v??r 2015 te zijn overgeschakeld op duurzame visserij. Volgens PvdA-Europarlementariër en oud-Novib-voorzitter Max van den Berg is duidelijk dat daar in Noordwest-Afrika niets van terechtkomt. 'Ik ben altijd bezorgd geweest over dit visserij-akkoord. Mauritanië wordt afgekocht met een bedrag zo hoog als éénvijfde van de nationale begroting. Zeg daar maar eens nee tegen. Slechts een klein deel van het geld gaat naar lokale visserij en toezicht'.

Nederland en andere kritische Europese landen moeten zich binnen de Europese Commissie veel harder opstellen, vindt Van den Berg. 'Deze visserij past niet in het Europese beleid en Nederland moet het dus blokkeren'. Volgens Van den Berg is het verstandig het geld dat nu naar Mauritanië gaat, direct te besteden aan het saneren van de Spaanse en Portugese vloot. 'Anders blijven we op zoek naar visgronden die we dan toch weer leegvissen'. Het Europarlement heeft overigens geen directe invloed op dit beleid, erkent Van den Berg. 'Helaas hebben we slechts een adviserende rol'.

Lees op het weblog meer over de visserij.

logoEr is in de wereld meer verborgen dierenleed dan de laatste minuut van een dierenleven bij de slacht. Een dier lijdt ook aan verveling in een dichte stal.

Wanneer u Stichting Animal Freedom wilt steunen, leest u hier hoe u dat kunt doen.

Stichting Animal Freedom.
Auteur .

Onze hoofdartikelen in boek, in een overzicht of op een aparte mobielvriendelijke site.

Naar onze reactie op de actualiteit op Facebook.

Privacy verklaring.

pijl omhoog