Homepage
Nederlands

Het Swieneparredies vangt varkens op

Het Swieneparredies is een particulier initiatief van Violette Sanders († 2005) om varkens een goed tehuis te bezorgen. Deze varkens zijn vaak ergens in het bos of langs de weg vrijgelaten of leefden bij particulieren die er nu niet meer voor kunnen zorgen. Veel eigenaren worden bij de aankoop niet goed voorgelicht. "Ze denken dat ze varkentje van poes-formaat kopen, terwijl ze opgescheept worden met een dier dat na een aantal jaren kan uitgroeien tot een 400 kg wegend vleesvarken." Het geven van een biggetje aan een pas getrouwd was vroeger in de provincie een (mogelijk) zinnige traditie. Helaas zijn er tegenwoordig mensen die grappig menen te zijn en die een biggetje als bruidscadeau weggeven. Soms laten de nieuw getrouwden het dier al achter in de feestzaal! Op het Swieneparredies, een boerderij op 100 meter van het dorpje Nieuw Scheemda, worden zelf slechts een beperkt aantal varkens gehouden. Er is een expositie- en voorlichtingsruimte, die tevens dienst doet als een ontvangstruimte. Op het Swieneparredies werken een aantal vrijwilligers om bezoekers op te vangen en voor de verzorging van de dieren. Men probeert zoveel mogelijk direct een tehuis voor varkens te vinden, zonder dat deze eerst naar Nieuw Scheemda komen. Zonder vergunning mogen varkens niet worden vervoerd. Je kunt dus niet zomaar met een varken dat je wilt laten opvangen onder de arm komen binnenlopen. Een nieuw tehuis moet aan minstens 2 varkens tegelijk ruimte bieden omdat varkens niet graag alleen zijn. Van tevoren doet Violette een gedegen screening om te voorkomen dat de varkens bij handelaren terechtkomen of anderen die niet goed voor een varken kunnen zorgen. Verder mogen de varkens niet ziek of zwanger zijn. Doordat de varkens in Nederland relatief snel in het slachthuis terechtkomen, is er weinig ervaring in het houden van volwassen varkens, met name niet bij dierenartsen. Violette geeft daarom cursussen gericht op de verzorging van varkens, maar ook ter ontmoediging van mensen die te lichtzinnig van plan zijn om een varken als huisdier te nemen. Het onderhouden van het Swieneparredies en het zoeken van nieuwe opvangplaatsen en bemiddelen in de opvang van varkens kost veel tijd en geld, reden waarom financiĆ«le ondersteuning uiterst welkom is.
boekomslag van Het varken als gezelschapsdier Om te voorkomen dat mensen al te lichtzinnig een varkens als huisdier nemen heeft Violette Sanders een ontmoedigingsboek geschreven "Het varken als gezelschapsdier". Stichting Swieneparredies Pastorieweg 8 9943 TG Nieuw Scheemda tel. 0598-446262 fax. 0598-446251 rek. nr. 161451500 Rabobank Scheemda website: www.swieneparredies.nl.
Dafne Westerhof haalt op deze site herinneringen op aan Violette. Ook voor hobbyvarkenshouders gelden reglementen Een deel van de reglementen die voor professionele varkenshouderijen zijn opgesteld geldt ook voor de hobby-varkenshouder. Deze heeft als regel een beperkt aantal varkens voor het plezier of om andere niet-professionele redenen houdt (hobby/recreatie). In Nederland worden veel varkens gehouden, rond de 14 miljoen stuks. De meeste varkenshouders doen dit bedrijfsmatig. Door de grote concentraties varkens, neemt ook het risico op het verspreiden van besmettelijke ziekten toe. Om deze ziekterisico's te beperken zijn er verschillende wettelijke regels op het gebied van het houden van varkens:
  • De registratieplicht
  • De minimumeisen
  • Bestrijding ziekte van Aujeszky
  • Regeling Bedrijfscontrole Dierziekten 1993 (RBD)
  • Klinische inspecties
  • Verordening Identificatie en Registratie Varkens
  • Registratie varkensleveringen
  • Hygiene voorschriften besmettelijke dierziekten
  • Geen keukenafval

logoEr is in de wereld meer verborgen dierenleed dan de laatste minuut van een dierenleven bij de slacht. Een dier lijdt ook aan verveling in een dichte stal. Een dier heeft recht op een natuurlijk en vrij leven.

Wanneer u Stichting Animal Freedom wilt steunen, leest u hier hoe u dat kunt doen.

Stichting Animal Freedom.
Auteur .

Onze hoofdartikelen in boek, in een overzicht of op een aparte mobielvriendelijke site.

Naar onze reactie op de actualiteit op Facebook.

Privacy verklaring.

pijl omhoog