Homepage
Nederlands

Verbeter de wereld en begin (ook als land) bij jezelf

Het geven van het goede voorbeeld

We willen niet alleen wijzen op misstanden, maar ook positieve alternatieven aandragen en het goede voorbeeld geven. Vandaar dat we op een rijtje hebben gezet wat je als individu kunt doen. Ook als Nederlanders zouden we wat meer de hand in eigen boezem kunnen steken. Met name in de discussie rond de vrije wereld handel op de WTO-besprekingen zou het ons land sieren als wij onvoorwaardelijk de im- en export van dierlijke producten afkomstig uit de bio-industrie en ook de export van het bio-industriesysteem zouden stoppen. Een dergelijk gebaar heeft vele voordelen.

Ons land zou kritischer naar zichzelf kunnen kijken

Het klinkt misschien tegenstrijdig maar als land stel je je socialer op ten opzichte van het buitenland door bepaalde producten alleen in eigen land te slijten. De Nederlandse overproductie in de veehouderij verziekt niet alleen in eigen land de verhoudingen, maar ook over de grens. Door telkens te pas en te onpas te opperen dat wij als land afhankelijk zijn van de samenwerking met andere landen zijn we eigenlijk bezig de verantwoordelijkheid af te schuiven. Ook de bewering dat wanneer wij minder vlees zouden produceren dat dan het buitenland de productie zou overnemen hoeft niet het geval te zijn. Juist omdat ons land zo (moreel) goedkoop produceert wordt de vleesconsumptie vergroot en geven we het verkeerde voorbeeld aan andere landen. Ook in het buitenland wonen (waarschijnlijk minstens zo veel) fatsoenlijke mensen die liever op een verantwoorde manier met hun vee omgaan. Omdat Nederlandse veehouders door op dierenwelzijn te bezuinigen op een oneerlijke manier concurreren maken ze (inter)nationaal de dieren het leven zuur. De verhouding tussen Nederland en de rest van de wereld in voedsel-, energie- en ruimtegebruik is verstoord. Helaas horen we onze minister(s) van Landbouw alleen over de internationale afspraken over hoeveelheid mest, die moeten worden nagekomen. Over dierenleed wordt (bijna) niet gesproken. Vandaar dat Animal Freedom de veehouderij en de overheid oproept om de export van vleesproducten te staken en de consument oproept om alleen ecologisch voedsel uit eigen land te kopen.
eerlijke geldwijzerSteekwoorden voor een gezonde en duurzame Nederlandse veehouderij zijn: kleinschalig, grondgebonden, diervriendelijk, ecologisch in balans, gericht op nationale en regionale markt.

Op het weblog vindt u meer artikelen waarin we de nadelen van de intensieve veehouderij belichten.

logoDe Nederlandse veestapel wordt voor het leeuwendeel gehouden voor de export. De omvang en uitstoot daarvan schaadt ondermeer het landschap, de natuur, het milieu, het klimaat en het dierenwelzijn. De nadelen worden afgewenteld op u als belastingbetaler. Een dier is geen ding maar een wezen dat recht heeft op de kwaliteit van een natuurlijke manier van leven.

Wanneer u ons wilt steunen, leest u hier hoe u dat kunt doen.

Stichting Animal Freedom.
Auteur .

Onze hoofdartikelen in boek, in een overzicht of op een aparte mobielvriendelijke site.

Naar onze reactie op de actualiteit op Facebook.

Privacy verklaring.

pijl omhoog