Homepage
Nederlands-English-Deutsch

Tijgers hebben er genoeg van

Ze laten niet langer met zich sollen

Drie tijgers (zie afbeelding) hebben laten blijken dat ze het niet prettig vinden in dierentuinen en circusacts, laat staan in Amerikaanse appartementen. New Yorker Antione Yates (31) is sinds zaterdag zijn Ming kwijt, een twintig maanden oude tijger. Buren in de wijk Harlem hadden geklaagd over urinestank in hun appartementencomplex. Een team van politiemensen, medewerkers van de dierenbescherming en dierentuinpersoneel trok het huis in en ontdekte de 180 kilo zware tijger. Ming had een huisgenoot: de één meter lange kaaiman Al. De dieren zijn naar een opvangadres gebracht.
Eigenaar Yates was er door Ming zelf al op gewezen dat het toch wel erg gek is: een tijger in een flat. Ming had zijn baasje woensdag flink te grazen genomen. Yates loog in een plaatselijk ziekenhuis over zijn verwondingen ('gebeten door een pitbull'), vluchtte naar Philadelphia om zich daar te laten behandelen en werd er maandag gearresteerd. Dinsdag is hij voorgeleid. Hinkend en met een arm in een mitella verscheen hij voor de rechter en vertelde wat er was voorgevallen tussen hem en zijn huisdier. Yates dacht dat Ming een beetje eenzaam was. Daarom speelde hij 'buddy-buddy' met hem, een zelfbedacht stoeispelletje. Plotseling werd Mings aandacht afgeleid door Shadow, een straatkatje dat kort daarvoor door Yates in huis was gehaald. Ming kreeg een hongerige blik in zijn ogen en viel aan. Yates werd gegrepen in een poging de kleine poes te redden uit de klauwen van de grote poes. 'Ik ben niet boos op Ming', zei hij tegen de rechter, die hem vrijliet tot zijn rechtszaak in december. 'Mijn hart is gebroken, ik mis hem zo. Hij is als mijn broer, mijn beste vriend, mijn enige vriend eigenlijk'. Zielig, maar de tijger is het echte slachtoffer. Net als zondag in Servië, waar een tijgerin verlost leek van haar dierentuinkooi in Belgrado. Een schoonmaker had een deur open laten staan, het dankbare dier verkende de vrijheid, maar werd pardoes doodgeschoten. Tijger Montecore leeft nog, maar is in quarantaine gesteld. Hij heeft de 59-jarige verjaardag van Roy Horn verpest. De Duitser verzorgt samen met Siegfried Fischbacher sinds 1959 een tijger-act. Siegfried & Roy hebben een contract voor het leven met hotel-casino The Mirage in Las Vegas. Daar kwam vrijdag bijna een voortijdig einde aan Horns leven: de witte tijger beet hem tijdens de show in zijn nek. Hij verloor een hoop bloed en ligt nu nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het is een heldere boodschap: de tijgers willen vrijheid. Bron: de Volkskrant van 9 oktober 2003.

logoEr is in de wereld meer verborgen dierenleed dan de laatste minuut van een dierenleven bij de slacht. Een dier lijdt ook aan verveling in een dichte stal.

Wanneer u Stichting Animal Freedom wilt steunen, leest u hier hoe u dat kunt doen.

Stichting Animal Freedom.
Auteur .

Onze hoofdartikelen in boek, in een overzicht of op een aparte mobielvriendelijke site.

Naar onze reactie op de actualiteit op Facebook.

pijl omhoog