Homepage
Nederlands-English

Dos Winkel schreef de huilende zee

Het bestaan van de mens hangt voor een groot deel af van de gezondheid van onze zeeën: ruim 70% van de wereld bestaat uit zee. Dit boek biedt bondige informatie over de alarmerende situatie van de wereldzeeën.
  • 90% van alle roofvissen - die bepalend zijn voor de gezondheid van het ecosysteem - is inmiddels uit de wereldzeeën verdwenen.
  • Van de Europese visbestanden is 88% overbevist of al ingestort. In 2013 moet een belangrijk deel van de Europese vissersvloot geëlimineerd zijn.
  • Jaarlijks verdrinken miljoenen zeezoogdieren, zeeschildpadden en zeevogels, omdat ze verstrikt raken in visnetten en vislijnen.
  • Elk jaar vallen honderdduizenden zeehonden en (bedreigde) walvisachtigen ten prooi aan jagers.
  • Een derde van alle haaiensoorten wordt met uitsterven bedreigd.
  • Ontelbare vogels en vissen verhongeren met hun magen vol plastic dat zij voor voedsel hebben aangezien. In de Stille Oceaan drijft een continent van onafbreekbaar plasticafval, zo groot als de helft van Europa!
  • Inmiddels bestaan er ook al geen volledig gezonde koraalriffen meer. Hun status is ernstig bedreigd en dat betekent het einde van alle koraalriffen tegen 2060. Ditzelfde lot wacht de mangrovebossen, de belangrijkste kraamkamers voor honderden vissoorten. Deze bossen worden gerooid om plaats te maken voor vis- en garnalenkwekerijen.
Wetenschappers hebben met een computermodel aangetoond dat als er niets verandert, de zeeën in 2048 leeg zullen zijn. Met het instorten van de mariene ecosystemen valt niet alleen een, voor armere bevolkingsgroepen belangrijke, voedselbron weg, maar dreigt ook de bron van al het leven op aarde op te drogen. Gelukkig is er sprake van een gestaag groeiend maatschappelijk bewustzijn dat het roer drastisch om moet. Zoals bij alle belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen in de geschiedenis, komt die verandering van onderaf. We kunnen het tij nog keren, maar niet door oeverloos te blijven praten aan vergadertafels over de meest minimale maatregelen als maximale daadkracht letterlijk van levensbelang is. Van 'De Huilende Zee' is inmiddels een documentaire gemaakt, Sea the truth, die een logische aanvulling is op de eerder verschenen documentaire Meat the truth. Beide films zijn uitgebracht door de Nicolaas G. Pierson Foundation.
De huilende zee (bol.com)
Wat is er mis met vis? (bol.com).

logoEr is in de wereld meer verborgen dierenleed dan de laatste minuut van een dierenleven bij de slacht. Een dier lijdt ook aan verveling in een dichte stal. Een dier heeft recht op een natuurlijk en vrij leven.

Wanneer u Stichting Animal Freedom wilt steunen, leest u hier hoe u dat kunt doen.

Stichting Animal Freedom.
Auteur .

Onze hoofdartikelen in boek, in een overzicht of op een aparte mobielvriendelijke site.

Naar onze reactie op de actualiteit op Facebook.

Privacy verklaring.

pijl omhoog