Homepage
Nederlands

Vervangings- en uitvalspercentage bij de bio-industrie

Bij de industriƫle vleesproductie vallen er voortijdig dieren uit. In het geval van vleeskuikens kan dit oplopen tot enkele tientallen miljoenen dieren per jaar. Het uitvalspercentage bij de vleesproductie staat voor het percentage dieren dat voortijdig (voor de slachtrijpe leeftijd, zie afbeelding) overlijdt. De meeste dieren vallen voortijdig uit door ziekte ( zie foto van in tonnen gedumpte vleeskuikens). Enkele voorbeelden:
uitvals %
Vleeskuikens 3-6,5
Biggen tot 25 kg 13
Kalveren 12
Mestvarkens 2
Bronnen:
Ook bij het vermeerderen (fokken) sterven dieren voordat ze economisch worden afgeschreven. Het vervangingspercentage geeft aan hoeveel procent dieren tijdens het vermeerderen (fokken) jaarlijks wordt vervangen door nieuwe. Enkele voorbeelden:
vervangings %
Vleeskuikenouderdier (hen) 10
Vleeskuikenouderdier (haan) 40
Fokzeugen 42-45
Melkvee 30
Ongeveer 20% van de konijnen, die in kooien voor de vleesproductie worden gehouden, haalt de slachtleeftijd niet. Van de moederdieren is het vervangingspercentage ongeveer 150%. Dit betekent dat elk moederkonijn na 1 jaar alweer gemiddeld anderhalf keer is vervangen door nieuwe moederkonijnen. De dieren worden vervangen vanwege vruchtbaarheidsproblemen en gezondheidsproblemen.
Lees op het weblog meer over vleeskuikens.

logoEr is in de wereld meer verborgen dierenleed dan de laatste minuut van een dierenleven bij de slacht. Een dier lijdt ook aan verveling in een dichte stal. Een dier heeft recht op een natuurlijk en vrij leven.

Wanneer u Stichting Animal Freedom wilt steunen, leest u hier hoe u dat kunt doen.

Stichting Animal Freedom.
Auteur .

Onze hoofdartikelen in boek, in een overzicht of op een aparte mobielvriendelijke site.

Naar onze reactie op de actualiteit op Facebook.

pijl omhoog