Homepage
Nederlands-English-Deutsch-Español-Magyar

Wat je zelf kunt doen en vooral laten voor dieren

  • Eet een dagje geen vlees, vis of gevogelte. Er bestaan volop heerlijke en gezonde alternatieven, waar geen dierenleed aan kleeft.
  • Als u toch vlees wilt eten, kies dan voor scharrelvlees of vlees uit de biologische landbouw.
    In Nederland worden meer dan 400 miljoen dieren in de bio-industrie gehouden. Dat zijn bedrijven die naar zo laag mogelijke productiekosten en zoveel mogelijk winst streven. De varkens, koeien, kippen, kalkoenen, struisvogels, konijnen, enz. zitten opgepropt in benauwde hokken. Ze worden zo snel mogelijk vetgemest, tot ze door hun overgewicht nauwelijks meer op de poten kunnen staan. Vervolgens worden ze over vaak grote afstanden onder slechte omstandigheden naar de slachterij vervoerd.
    Alternatieven voor dit dierenleed zijn ecoproducten, herkenbaar aan het EKO-keurmerk voor biologische veeteelt.
  • Als u toch vis wilt eten, kies dan 'stressvrije vis'. Deze vis wordt direct na de vangst gedood. Kies in elk geval niet voor bio-vis die dicht op elkaar in kooien onder water worden gekweekt. Dit gebeurt bij paling, meerval, zalm, karper en forel. Schaaldieren kennen een andere vorm van dierenleed. Kreeften, slakken, mosselen, kokkels, garnalen en oesters worden levend gekookt. Zeeschildpadden worden levend uit hun schild gesneden voor schildpadsoep. Smakelijk eten?
  • Laat eens een dagje alle dierlijke producten staan. Let op bij wat u eet of draagt.
  • Als u toch zuivel of eieren wilt eten, koop dan biologische melkproducten en gras-, eco-, scharrel- of biologisch dynamische eieren in plaats van kooi-eieren. Let ook op bij het kopen van producten waar deze eieren in verwerkt zijn. Er is volop aanbod van eieren van kippen die meer ruimte hebben, of naar buiten kunnen.
  • Eet geen gruwelijke delicatessen, zoals kikkerbilletjes of ganzenlever. Van de eerste 'lekkernij' worden levend de billen afgesneden, voor de tweede worden miljoenen ganzen dwangmatig overvoerd met grote hoeveelheden graan.
  • Koop proefdiervrije producten. Dit geldt niet alleen voor cosmetica (zoals make-up, tandpasta en shampoo), maar ook voor was- en schoonmaakmiddelen.
  • Geen vermaak met dieren. Wees kritisch bij bezoek aan circus, dierentuin of dolfinarium. Bezoek op vakantie zeker geen stierengevecht.
    Ga niet vissen. Ook vissen hebben gevoel en kunnen pijn en angst ervaren. Van de vissen die na de vangst meteen worden teruggezet, overlijdt minstens 10%.
    Ga niet jagen. Plezierjagers doden in Nederland ongeveer 2 miljoen dieren per jaar. Schiet liever een mooi plaatje van het dier met uw fototoestel.
  • Als u een huisdier op wilt nemen, kies dan een dier uit het asiel. Bezoek daarvoor de open asieldagen op 2 en 3 oktober. Bedenk vooraf wel goed wel dier bij u past. Een huisdier kost veel tijd, energie en geld.
  • SIREZorg goed voor uw dieren. Geef ze voldoende eten, ruimte en aandacht.
  • Meldt dierenmishandeling of dierenverwaarlozing.
  • Koop geen bont. Nederland telt nog altijd meer dan 100 pelsdierfokkerijen, waar miljoenen pelsdieren op elkaar gepakt in gazen kooien leven.
  • Push anderen niet om een huisdier te nemen. Laat je huisdier niet jongen krijgen, omdat je jonge dieren zo leuk vindt en denkt de dieren toch te kunnen slijten in je omgeving.
  • Koop geen souvenirs die zijn gemaakt van dierlijk materiaal, zoals ivoren beeldjes, een asbak van een olifantenpoot, een krokodillenleren tas, enz.. Zeldzame dieren worden speciaal gedood om deze producten te maken.
  • Respecteer ook het leven van kleine dieren. Vraag bij dierenbelangen organisaties naar tips om 'plaagdieren' op diervriendelijke wijze te verwijderen.
  • Houd de dieren om uw huis gezond. Maak een wak in de vijver bij strenge vorst. Hang vogelvoer op in een strenge winter. Maak uw tuin vriendelijk voor vlinders, bijen, egels, kikkers, padden, enz….
  • Voer de eenden in het park niet op een onverantwoorde manier vet.

logoEr is in de wereld meer verborgen dierenleed dan de laatste minuut van een dierenleven bij de slacht. Een dier lijdt ook aan verveling in een dichte stal. Een dier heeft recht op een natuurlijk en vrij leven.

Wanneer u Stichting Animal Freedom wilt steunen, leest u hier hoe u dat kunt doen.

Stichting Animal Freedom.
Auteur .

Onze hoofdartikelen in boek, in een overzicht of op een aparte mobielvriendelijke site.

Naar onze reactie op de actualiteit op Facebook.

Privacy verklaring.

pijl omhoog