Homepage
Nederlands-English

Toelichting bij de tests

Wat kan ik met de uitslag en wat zijn "gekke" uitslagen?

In de continua (lijnen) van vleeseter naar veganist of van het gebruik van dieren naar dieren met rust en vrij laten, hangen alle tussenliggende fases onderling samen, terwijl het verband met een dichtstbijzijnde fase groter is dan bij een verder weg liggende fase. Dat geldt beide kanten op. Op een continuüm kunnen mensen zich 2 richtingen op bewegen. Er zijn grote vleeseters die onder invloed van de schandalen in de bio-industrie steeds minder vlees gaan eten en zich steeds meer bewust worden dat zij eigenlijk in hun levensstijl zo weinig mogelijk dierenleed willen veroorzaken. Er zijn veganisten die in één keer veganist zijn geworden en zich pas realiseren wat het betekent als ze het een tijdje zijn geweest. De kans is groot dat zij na verloop van tijd meer dierlijke producten gaan gebruiken. Iets soortgelijks kan gebeuren bij mensen die van dieren houden. Een deel uit dat door een dier als huisdier te nemen, hopelijk uit het asiel, een ander deel wil uit liefde voor een dier geen dieren onder zijn hoede hebben. Hoe groot de snelheid is waarop je je door de fases beweegt is afhankelijk van de sterkte van de verbanden met de naastgelegen fases, uitgedrukt in de kanspercentages. Hoe hoger de percentages in de ene richting ten opzichte van de andere richting, des te meer word je in die richting getrokken. Bij een "goede" test is de uitslag van iemand die niet aan de extreme kant zit, "bel"- of "klokvormig". De uitslag kent 1 hoogste percentage en in beide richtingen nemen de percentages in hoogte af. Er is normaal gesproken 1 piek. Wanneer er meer pieken zijn dan is dat een "gekke" uitslag, het is niet "bel"vormig.

Geen "bel"- of klokvormige uitslag

Het kan gebeuren dat de uitslag niet belvormig is, dat wil zeggen dat een percentage uit een verder liggende fase hoger is dan jij je nu in bevindt. Dit is ook te zien aan het feit dat de uitslag meer dan 1 "piek" heeft. Dit is een teken dat je gedrag ten aanzien van dieren niet helemaal consequent is ten opzichte van je opvattingen. Of dat een bezwaar is, is geheel en al aan de beoordeling van de invuller. Op de site van Animal Freedom zijn veel artikelen te vinden die kunnen meehelpen een en ander meer in overeenstemming te brengen, indien dat voor jou gewenst is. Ook wanneer je extreem scoort als een veganist of een vleeseter is de uitslag natuurlijk niet helemaal bel-vormig, maar lopen de percentages af of op van of naar het verste punt. Als je vindt dat dat klopt dan ben je in ieder geval consequent.

Wat wordt verstaan onder een "drempel"?

Wanneer de score op "drempels" groter is dan 0 dan is de kans groot dat je je gedrag ten opzichte van dieren niet snel zult veranderen of pas wanneer de discrepantie tussen wat je vindt en wat je doet wel erg groot wordt. Het gebruik van het woord drempel suggereert niet dat het een onoverkomelijke zaak is. Net als gewone drempels kun je erover struikelen of er overheen stappen. Belangrijk is, wanneer je overweegt met vlees te stoppen, om er aandacht voor te hebben, zodat je weet waar je op moet letten. Voorbeelden van drempels zijn gebrek aan kennis over de realiteit van dieren in de veehouderij "wat niet weet, wat niet deert". Het kan ook zijn dat mensen vinden dat hun eigen inbreng in de wereld "een druppel op een gloeiende plaat is" (weinig effectiviteit) of "niet hun pakkie-an is" (niet verantwoordelijk). Wanneer mensen dat vinden is de kans klein dat zij hun gedrag aanpassen aan hun geweten.

Meer lezen?

Wie meer wil weten over de misstanden in de intensieve veehouderij, klik hier. Wie meer wil weten hoe Animal Freedom schrijft over het houden van huisdieren, klik hier. Wie meer wil lezen over hoe wij denken over "omgaan met dieren" en liefde in relatie tot persoonlijke ontwikkeling, klik hier. Wie meer wil weten over dierenrechten en dierenwelzijn, klik hier.

Toelichting bij de Gezond-eten-test

Wanneer je geen 100% scoort, kun je uitproberen waar het aan schort. Bijvoorbeeld de hoeveelheid vocht die je dagelijks drinkt is relatief belangrijk, zeker in warme dagen. Je kunt gewoon door even aan te klikken wat je niet gekozen hebt proberen na te gaan of je op die punten verbetering kunt krijgen. Uiteraard steekt de test zo in elkaar dat een veganist geen producten hoeft aan te klikken die hij of zij principieel niet zou nemen. Alle 4 groepen kunnen op een verantwoorde manier 100% scoren. Voor veganisten is ingebouwd dat zij zekerheid moeten hebben over hun B-12 niveau alvorens de conclusie te kunnen trekken of zij gezond eten. Dat kunnen ze doen door dagelijks bij te slikken of het van tijd tot tijd met een bloedprik te laten controleren.

logoEr is in de wereld meer verborgen dierenleed dan de laatste minuut van een dierenleven bij de slacht. Een dier lijdt ook aan verveling in een dichte stal. Een dier heeft recht op een natuurlijk en vrij leven.

Wanneer u Stichting Animal Freedom wilt steunen, leest u hier hoe u dat kunt doen.

Stichting Animal Freedom.
Auteur .

Onze hoofdartikelen in boek, in een overzicht of op een aparte mobielvriendelijke site.

Naar onze reactie op de actualiteit op Facebook.

Privacy verklaring.

pijl omhoog