Homepage
Nederlands

We verdedigen een oud en trots bos

De Efteling wil ten koste van een oud bos van 24 hectare uitbreiden tot een mega-pretpark met dure vakantievilla's, hotels en nepkastelen. Rosalie Smit (20), student en sinds 1995 lid van de GroenLinkse-jongerenorganisatie Dwars, is een van de Groen Front-mensen die het 'Entenwoud' heeft bezet.
Dit interview is geschreven door en verscheen in GroenLinks Magazine van november 2003.

Als kind liep ik aan de hand van mijn oom door het sprookjes bos. Als volwassene zit, eet en slaap ik in een boomhut om het bos naast de Efteling te verdedigen. We hebben het 't Entenwoud gedoopt, naar de boeken van Tolkien. GroenFront houdt het sinds drie maanden bezet. Het eerste succes hebben we al binnen. De Raad van State heeft het uitbreidingsplan afgekeurd. Jammer genoeg niet vanwege het omstreden milieucompensatieplan, maar op basis van een vormfout. De directie van de Efteling gaat een nieuw plan indienen, dus de strijd gaat door.
Het is hartverwarmend om te merken hoeveel mensen achter ons staan. Mensen uit de buurt komen even een praatje maken. Oudere mensen die ooit actie voerden tegen de aanleg van de nabijgelegen snelweg dwars door het gebied van de Loopse en Drunense duinen moedigen ons aan. Waar ik me ontzettend kwaad over kan maken is de vanzelfsprekendheid waarmee economische belangen menselijke waarden wegdrukken.
Of het nu gaat om natuur, dieren, armen in de derde wereld of uitkeringstrekkers hier -altijd en overal maken de mensen die geloven in de noodzaak van een alsmaar doorgaande economische groei de dienst uit. Zelfs als doelen niet haalbaar blijken en de beoogde winst verdampt zijn de economische groeifanaten niet te stuiten- zie de Betuwelijn en de Afrikahaven in Amsterdam.
Het is een soort bezetenheid, een heilig geloof in de onvermijdelijkheid van het opofferen van waarden die er toe doen ten behoeve van … ja, ten behoeve van wat? De hypocrisie van de bouwonderneming Roompot BV die de geplande villawijk aanduidt als Droomrijk. De hypocrisie ook van de directie van de Efteling om een stuk bestaande natuur als compensatie op te voeren voor het Entenwoud. Toppunt van hypocrisie is wel het Wereld Natuur Fonds, dat de attractie de Pandadroom medefinanciert. Kinderen wordt daar verteld hoe erg het is dat het regenwoud verdwijnt. Ze krijgen te horen dat je als kind echt zuinig moet zijn op de natuur.
Datzelfde fonds staat oogluikend toe dat een nabijgelegen bos tegen de vlakte gaat.Die schijnheiligheid en zelfgenoegzaamheid is wijd verbreid, zelfs bij mensen die het in feite met ons eens zijn. Het idee dat het in eenmaal niet anders kan is er gewoon ingestampt in acht jaar paars en daarvoor zestien jaar no-nonsens politiek.
Veel mensen zijn zich niet meer bewust van de mogelijkheid om vanuit eigen kracht dingen te kunnen veranderen. Het liberale principe van de eigen verantwoordelijkheid spreekt mij aan, maar mensen moeten de eigen verantwoordelijkheid wel kunnen nemen. Wat je nu ziet is een overheid die liberale vrijheden en christelijke fatsoensnormen hoog in het vaandel heeft maar beide met voeten treedt.

Wat is er liberaal aan een toename van controle, camera's op straat, de AIVD die telefoongesprekken afluistert, alleenstaande moeders met jonge kinderen dwingen te solliciteren, uitkeringen van WAO'ers te korten maar wel toestaan dat directeuren van grote bedrijven miljoenen verdienen? Het oorspronkelijke begrip vrijheid van het liberalisme is versimpeld tot vrijheid van onderneming. De VVD bezoedelt het begrip liberaal. En dan die fatsoensnormen van het CDA. Kom maar op, zou ik zeggen. Broederschap en respect voor leven hebben we meer dan ooit nodig. Stop dus met het martelen van dieren, dwing supermarkten om gezond voedsel te verkopen, stuur geen vluchtelingen terug, geef verpleegkundigen tijd en ruimte om op een menselijke wijze met zieken om te gaan.

Ik heb gedemonstreerd in Genua, Praag, Göteborg en Barcelona. Toch ben ik niet tegen globalisering. Wereldwijde duurzame investeringen die zorgen voor een wereldwijde goede verdeling van werk en inkomen en een mondiaal duurzaam landbouwbeleid: Prima! Stop de landbouwsubsidie, stop het dumpen van overschotten, breek de tariefmuren af. Geef iedereen in de wereld de mogelijkheid zijn of haar eigen verantwoordelijkheid te nemen. Begin als dat geregeld is over waarden en normen. Eind van de week zit ik weer in mijn boomhut. Prachtig is het daar. Beuken van over de honderd jaar. Er is een dassenburcht. Er loopt een oude demente, beetje chagrijnige das alleen door het bos, verstoten uit de dassenburcht. Het is een mooi, oud en trots bos. Er wonen egels, slangen en konijnen. Mensen mogen er vrij wandelen. Als het aan ons ligt blijft dat zo.

Stichting Animal Freedom.
Auteur .

Onze hoofdartikelen in boek, in een overzicht of op een aparte mobielvriendelijke site.

Naar onze reactie op de actualiteit op Facebook.

Privacy verklaring.

pijl omhoog