Homepage
Nederlands

Dierenarts: inenting vogels 'volksverlakkerij'

Vogeldierenarts uit Meppel heeft grote bedenkingen tegen de massale inenting van sierpluimvee en watervogels tegen de vogelgriep. De vaccinaties zijn naar zijn mening niet bedoeld om sierpluimvee en watervogels te beschermen tegen vogelgriep, maar lijken uitsluitend ingegeven om het risico voor de commerciële pluimveehouderij te beperken.

Hooimeijer vindt dat landbouwminister Veerman zich schuldig maakt aan 'volksverlakkerij'. Hooimeijer: 'Normaal gesproken worden dieren en mensen gevaccineerd om ze te beschermen tegen een besmettelijke ziekte. In dit geval heeft deze inenting geen enkele betekenis, omdat als vogelgriep opduikt bij niet-ingeënt, commercieel pluimvee, de ingeënte, beschermde en gezonde dieren vervolgens toch worden doodgemaakt'. Er is op dit moment geen risico voor sierpluimvee en watervogels in Nederland.

Dierenartsen zouden volgens Hooimeijer niet kritiekloos moeten meewerken aan de vaccinatiecampagne van minister Veerman 'die met halve waarheden mensen en de media op het verkeerde been zet'. Hooimeijer heeft als vogeldierenarts principiële bezwaren tegen het inenten van dieren die vervolgens als gezonde dieren alsnog worden afgemaakt. 'Dat druist in tegen alles waar de diergeneeskunde voor staat'. Hij wil daaraan niet meewerken. Zonder de garantie van de overheid dat ingeënte dieren niet worden doodgemaakt als het virus uitbreekt bij niet-ingeënte dieren zal er vanuit de Kliniek voor Vogels in Meppel niet worden meegewerkt aan deze 'volksverlakkerij'.

'Minister Veerman profileert zichzelf ten onrechte als de minister die opkomt voor de belangen van sierpluimvee en watervogels'. Hooimeijer vindt het ook 'bizar' dat minister Veerman steeds praat over de risico's voor de volksgezondheid als argument om sierkippen en watervogels in te enten tegen vogelgriep. 'Hoogervorst, de minister van Volksgezondheid, horen we niet over die risico's en er zijn weinig deskundigen te vinden die beweren dat er een grote kans is dat er grote risico's zijn voor de volksgezondheid. Dat heeft te maken met de gegevens en cijfers van de afgelopen drie jaar in Azië waar het virus speelt. Minder dan 100 slachtoffers in drie jaar, terwijl er de afgelopen periode in Nederland mogelijk 1500 mensen zijn doodgegaan aan het gewone griepvirus.
Door steeds te praten over de risico's voor de volksgezondheid maakt minister Veerman zich schuldig aan bangmakerij en hysterie met als enige motief dat de economische belangen van de pluimveehouderij op het spel staan'. Volgens Hooimeijer is 'het inentingsverhaal een politiek spelletje, over de ruggen van sierpluimvee en watervogels en eigenaren die hoge kosten moeten maken zonder garanties'.

Vaccinatie van dieren wordt een onmisbaar wapen in de strijd tegen besmettelijke dierziekten als de vogelgriep, zei minister Veerman vorige week. Hij zei te verwachten dat 'we' er niet meer onderuitkomen dieren op die manier te beschermen ter voorkoming van grote dierziektecrises. De kippen van de bewindsman werden donderdag bij het begin van de Nederlandse vaccinatiecampagne als eersten ingeënt tegen de vogelgriep. 'Een goede manier om de vogelgriep buiten de deur te houden', stelde een tevreden minister vast. Voor het eerst sinds 1992 mogen landbouwdieren preventief gevaccineerd worden tegen een gevaarlijke dierziekte. Sinds dat jaar hanteert de Europese Unie een non-vaccinatiebeleid.

Lees meer over het ontstaan van virussen bij dieren en de gevolgen daarvan op het dierenrechten blogspot.

logoEr is in de wereld meer verborgen dierenleed dan de laatste minuut van een dierenleven bij de slacht. Een dier lijdt ook aan verveling in een dichte stal.

Wanneer u Stichting Animal Freedom wilt steunen, leest u hier hoe u dat kunt doen.

Stichting Animal Freedom.
Auteur .

Onze hoofdartikelen in boek, in een overzicht of op een aparte mobielvriendelijke site.

Naar onze reactie op de actualiteit op Facebook.

Privacy verklaring.

pijl omhoog