Homepage
Nederlands-English

Misleidende informatie over vlees aan kinderen

Voor kinderen

Vroeger had een slager van boven een varkenskop en van onderen geen broek aan. Alleen een wit jasje en een witte muts. Hij had in zijn hand een hakmes. Daarmee hakte hij zijn vrouw en kinderen in kleine stukjes en dat kon je kopen om een bal van te maken om te braden. De slager was vrolijk. Hij was het lachende varken. Soms stond een afbeelding van zichzelf in de etalage van de slagerswinkel, een beeldje. Hij stond ook in het klein op de toonbank te lachen en in reclame in de krant, met een grote mand aan zijn armpje waarin zoveel worsten zaten dat ze over de rand hingen. Een varken wil dolgraag worst worden, daarom grijnst hij in de slagerwinkel ook altijd zo hij vindt het fijn alvast dicht bij de worst te zijn.

Vroeger zeiden oude mensen tegen jonge kinderen dat ze spek moesten eten. Daar word je sterk van, zeiden ze. En dan knepen ze zo'n kind heel hard in zijn bovenarm of in een bil en gingen ze zitten lachen. Ze vonden het leuk, de oude zeikerds. Het is niet waar dat je van spinazie sterk wordt en het is ook niet waar dat je spek moet eten om wielrenner te worden.

Ze zijn er achter gekomen dat veel vlees eten niet goed maar slecht is voor mensen. En ze hebben ontdekt dat varkens helemaal geen plezier hebben. Ze krijgen een korte opleiding tot worst in een donkere gevangenis waar ze hun eigen pislucht inademen. Ze komen nooit buiten en krijgen maar een soort eten waar ook medicijnen inzitten. Veel mensen willen daarom geen vlees meer eten. Ook geen kip want met kip is het net zo erg. Daarom maken slagers tegenwoordig geen reclame meer met tekeningetjes van schaterlachende varkens en zetten ze geen beeldje meer in de etalage van zichzelf met een varkenskop van boven en van onderen geen broek aan.

Dat was vroeger, dat is voorbij. O ja? Dacht je dat? Evert, het debiele varkentjeWelnee, het verstandelijke gehandicapte lachende varkentje is weer terug in de reclame. Met een muts op, en een schort voor, of met niks aan. Het varken heet Evert, kijkt loeischeel, hangt af en toe een tong uit zijn debiele bek en is bedoeld voor kinderen. Hij stond op de internetsite "www.pvekids.nl". Deze site was bedacht door het Productschap voor veel Vlees en eieren (PVE). De site wil(de) kinderen leren dat je enorm sterk wordt van enorm veel vlees eten. En hoe je van een plak worst een gezicht maakt. Het is opeens weer vroeger geworden.
Dit (met toestemming van overgenomen) artikel verscheen 11 mei 2000 in de Volkskeuken in de Volkskrant.


logoEr is in de wereld meer verborgen dierenleed dan de laatste minuut van een dierenleven bij de slacht. Een dier lijdt ook aan verveling in een dichte stal.

Wanneer u Stichting Animal Freedom wilt steunen, leest u hier hoe u dat kunt doen.

Stichting Animal Freedom.
Auteur .

Onze hoofdartikelen in boek, in een overzicht of op een aparte mobielvriendelijke site.

Naar onze reactie op de actualiteit op Facebook.

Privacy verklaring.

pijl omhoog