Homepage
Nederlands-English

Diashow die laat zien hoe het leven van een kip verloopt

Onderwerp

Beschrijving

haantjes Als kuikens in de broederij uit hun ei kruipen, verhuizen ze afhankelijk van hun ras en geslacht naar een leg- of mestbedrijf. De haantjes zijn "waardeloos" en worden in een plastic zak met koolzuurgas gedood of versnipperd.
diaserie: het verhaal rechts wordt in aparte bestanden met foto's met tekst verteld. Na 30 seconden gaat het weer verder of je kunt de serie tijdelijk onderbreken. De kippen gehouden voor de leg en die naar een verrijkte legbatterij gaan, komen terecht in een loods vol lange rijen kooien. Als gevolg van de benarde situatie pikken ze elkaar. Daarom worden hun snavels afgebrand,zonder verdoving. De kippen krijgen een verstoord dag/nachtritme opgedrongen om zoveel mogelijk eieren te leggen. Legbatterij kippen worden ongeveer 1 jaar, dan hebben ze ongeveer 300 eieren gelegd en zijn ze alleen nog maar geschikt voor de soep.
diaserie of Deze CIWF-film vertelt het gehele verhaal van de ultrakorte levenscyclus van 6 weken van ei tot en met slacht van het vleeskuiken. Mestkuikens leven ongeveer 6 tot 8 weken, dan worden ze geslacht. In die korte tijd groeien ze met speciaal voedsel razendsnel op van kuiken tot halfwassen kip. Zouden ze langer in deze omstandigheden leven dan zouden ze te zwaar worden en zichzelf letterlijk dood groeien. Voor het vervoer naar het slachthuis worden ze met geweld in kratten geperst met kans op vleugel- en pootbreuk. In deze stressvolle omstandigheden worden ze op (halfopen) vrachtwagens naar het slachthuis vervoerd. Om te voorkomen dat nog meer botbreuken en bloedpunten ontstaan wordt in veel pluimveeslachterijen bij het bedwelmen een lagere elektrische spanning gebruikt dan wettelijk is voorgeschreven. Het vlees van deze kuikens wordt als vlees van een kip verkocht: misleiding en dierenleed. De verhouding tussen aantallen in Nederland gehouden en in ons land geconsumeerd is extreem scheef.

Het korte leven van Anja, Manja en Tanja

Achtendertig dagen nadat Anja, Marja en Tanja als gouden kuikentjes uit het ei zijn gekropen snijdt een volautomatisch mes hun kelen door. Ze zijn inmiddels vetgemest tot twee kilo en hebben geen daglicht gezien. Uiteindelijk belanden ze als fileetjes in de schappen van de supermarkt. Gerard van Westerloo volgde Anja, Manja en Tanja door de hele Nederlandse kippenketen. Van broederij, via mesterij en slachterij tot vleesverwerkings- en verpakkingsindustrie.
misstanden Naar misstanden bij andere dieren in de bio-industrie.
Lees op het weblog meer over vleeskuikens.

logoEr is in de wereld meer verborgen dierenleed dan de laatste minuut van een dierenleven bij de slacht. Een dier lijdt ook aan verveling in een dichte stal. Een dier heeft recht op een natuurlijk en vrij leven.

Wanneer u Stichting Animal Freedom wilt steunen, leest u hier hoe u dat kunt doen.

Stichting Animal Freedom.
Auteur .

Onze hoofdartikelen in boek, in een overzicht of op een aparte mobielvriendelijke site.

Naar onze reactie op de actualiteit op Facebook.

Privacy verklaring.

pijl omhoog