De nadelen van een huisdier voor een mens

Waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf van een huisdier

Het aanschaffen van een huisdier als een hond heeft niet alleen maar zonnige kanten. Er zijn een aantal zaken die mensen zich goed zouden moeten realiseren. Een paar voorbeelden:
  • Verantwoordelijkheid
  • Tijd
  • Vakanties
  • Opvoeding
  • Sociale beperkingen
  • Chippen
  • Kosten
  • Verdriet

Verantwoordelijkheid

Het bezitten van een hond is een grote verantwoordelijkheid. Bij al je (dagelijkse) bezigheden moet je rekening met het dier houden.

Tijd

Een hond kan tien tot vijftien jaar oud worden. Hij bepaalt voor een groot deel je levensindeling. Je moet om de paar uur thuis zijn om hem uit te laten en om eten te geven. Uitlaten, opvoeden, spelen, borstelen en knuffelen kost dagelijks veel tijd. Vrijwel alle honden, zowel de langharige als de kortharige, verliezen haar. Het hele huis raakt er vol van en het schoonmaken neemt veel tijd. Wanneer de hond in de rui is moet je minstens een keer per dag schoonmaken en borstelen om het netjes te houden.

Vakanties

Tijdens vakanties moet je huisdier ergens onder worden gebracht en moet iemand voor hem zorgen.

Opvoeding

Een hond kan gedragsproblemen hebben of krijgen. Een goede opvoeding is erg belangrijk en lang niet iedereen is in staat om een dier goed op te voeden. Dan vernielt hij bijvoorbeeld meubels. Of hij is agressief tegen mensen. Sommige honden luisteren naar niets of niemand.

Sociale beperkingen

Honden zijn lang niet overal welkom. Denk aan openbare gelegenheden zoals winkels, restaurants, het openbaarvervoer enzovoorts. Maar ook wanneer je vrienden of kennissen bezoekt kan het een probleem zijn. Veel mensen (je buren bijvoorbeeld) kunnen het blaffen als irriterend ervaren.

Honden Chippen

Het chippen van alle honden moet dierenwelzijnproblemen tegengaan. Onder andere de vermissing, mishandeling en verwaarlozing van honden, zwerfhonden en malafide handel in honden moet hiermee tegengegaan worden. De overheid eist wel dat deze verplichting zo min mogelijk administratie oplevert, en de kosten voor eigenaren minimaal blijven. Mede hiervoor hebben enkele verzekeraars al toezeggingen gedaan. Bij de meeste verzekeraars zal dit inhouden dat houders van een huisdierverzekering gedeeltelijk of helemaal terug kunnen vragen.

Kosten

De aanschaf van een huisdier kan veel geld kosten. Een paar honderd euro ben je voor een hond al gauw kwijt. Daarnaast zijn er nog de uitgaven voor een mand, riem en andere benodigdheden en natuurlijk dierenartskosten. Verder moet er in steeds meer gemeenten hondenbelasting worden betaald. Volgens het NIBUD kost een hond, inclusief belasting en ziektekosten, 1000 euro per jaar (ter vergelijking een kat: 400 euro). Lang niet elke hond blijft zijn leven lang gezond. Met een beetje pech lopen de dierenartskosten dan flink op. De extra verzorging kost jezelf daarnaast veel tijd.

Ruimte en milieu

De uitwerpselen van paarden en gezelschapsdieren dragen volgens de WUR (oktober 2011) bij aan uitstoot van broeikasgassen. De bijdrage van gezelschapsdieren is waarschijnlijk gering. Naar verwachting levert paardenmest uitstoot aan broeikasgassen op, vergelijkbaar met stromest van andere diersoorten. De 3,2 miljoen katten, 1,8 miljoen honden en 400.000 paarden in Nederland hebben voor hun voedsel gezamenlijk 820.000 ha nodig. Nederland heeft ca. 2 miljoen ha landbouwgrond. Voor de geschatte Europese populatie aan katten (60 miljoen), honden (56 miljoen) en paarden (5,8 miljoen) is dat 19 miljoen ha.

Verdriet

Veel huisdieren worden niet oud in vergelijking tot de mens. Wanneer ze dood gaan, kan het verdriet erg ingrijpend zijn.

Ouderdom

Net als bij mensen kan de leeftijd van huisdieren eindeloos gerekt worden door de diergeneeskunde. Hoe ver ga je mee? Naast deze nadelen voor jezelf en je omgeving, zijn er ook nog andere consequenties:
  • Honden eten bio-industrieel vlees
  • Hondenpoep

Honden eten bio-industrieel vlees

Honden zijn carnivoren en eten dus vlees. Dit vlees is vrijwel altijd afkomstig van dieren uit de bio-industrie. Zo niet, dan is het voedsel vaak erg duur. Buiten dat: je laat veel dieren doden om je eigen huisdier te voeden.

Hondenpoep

Hondenpoep zorgt voor veel overlast en staat al jaren in de top drie van nationale ergernissen. Het ligt op stoepen, speelveldjes, maar ook op "geschikt" geachte plaatsen zoals bospaden. Naast dat het altijd stinkt, blijft het vaak aan kleren en schoeisel zitten. Het opruimen van de 126 miljoen kilo poep, 7 kilo per hond per maand (rapport landelijk onderzoek gemeentebeleid 2011) kost de gemeente jaarlijks veel geld. In sommige gemeenten moeten hondenbezitters verplicht de poep opruimen, met behulp van zakjes en schopjes. Hondenpoep is een grote ergernis voor anderenHondenpoep staat al jaren in de top drie van nationale ergernissen Door de hond als voorbeeld te nemen zijn verschillende factoren aan bod gekomen, waarbij je normaal gesproken niet snel stilstaat. Niet alle, maar wel de meeste argumenten zijn ook van toepassing op andere huisdieren. Aan de andere kant zijn er ook factoren die bij andere huisdieren juist wel van toepassing zijn en bij de hond niet. Wegen deze argumenten van de mens op tegen de belangen van het dier? Laten we ook eens kijken naar de industrie achter het houden van huisdieren.

Dit artikel is onderdeel van een serie aspecten rond de aanschaf van een huisdier. Hieronder de inhoudsopgave en de volgorde waarop we de aspecten langslopen. Daar weer onder artikelen over specifieke gevolgen van onze omgang met huisdieren.

Inhoud

Een huisdier nemen?

Een voorbeeld: de hond

De geschiedenis van de hond.
De hond van nu.
De gevolgen van doorfokken voor de hond.
Nadelen voor de hond.

De mens

Waarom wil een mens een huisdier?
De nadelen voor de mens.
De industrie erachter.

Conclusie

Huisdieren nemen?

Links binnen Animal Freedom naar artikelen over huisdieren

Huisdieren, het kind van de rekening?
Slechte argumenten voor het houden van huisdieren.
Jonge kinderen krijgen een verkeerd beeld van dieren.
Afhankelijkheid van dieren.
Dierenverzorging als therapie.
Loslaten van gehechtheid aan dieren.
Het konijn als huisdier, geschikt of niet …?
Varkens als huisdier?
Sylvia Witteman's column over de aanschaf van een rat.
De goudviskom als decoratie en martelwerktuig.
Reptielenleed.
Dierensector houdt baasjes in ethische gijzeling.
De wet handhaven in een hondenwereld.
Aan ieder huisdier zou een 'verwijderingsbijdrage' moeten worden gekoppeld.
Jagende huiskatten.
Steeds meer zwerfhonden.
Dierplezier? Ervaringen van de konijnenstichting op dierenbeurzen.
Enorme toename paarden en pony's.
Stephen Budiansky over de hond als ultieme parasiet.
Saffy blaft niet meer.

Links naar artikelen over honden buiten Animal Freedom

Dierenasiel Nederland.
De hondenbescherming.
Rashondenwijzer.